Skip to content
DRV 34 Emmen 4

Scull 1 examens

DRV'34'
Instructeurs
Grote Rietplas Emmen Boer 1, Emmen

Bericht aan onze nieuwste leden 

Voor de leden van de Drentse Roei Vereniging ’34’ is het op 30 juni mogelijk om de scull 1 examens af te laten nemen. Dat omdat de watertemperatuur dan hoog genoeg is en het veilig kan. Hieronder een kleine uitleg van punten waar je rekening mee moet houden.

Het scullen is een variant van roeien waarbij elke roeier twee riemen heeft. Vaak wordt bij scullen gesproken van een ‘dubbel’ nummer: dus een ‘dubbel twee’ of een ‘dubbel vier’. De riemen bij scullen zijn korter dan bij boordroeien (met één riem). De bladen bij scullen zijn overigens ook iets kleiner dan bij boordroeien.

Onder recreanten is scullen populairder dan boordroeien, omdat een verschil in kracht tussen de verschillende roeiers minder van belang is. Bij boordroeien is het belangrijk dat elke roeier precies dezelfde kracht levert. Verder mogen jeugdroeiers (tot 15) alleen scullen, omdat de belasting van het lichaam symmetrisch is, terwijl de belasting van het lichaam bij het boordroeien asymmetrisch is, wat bij jongeren scheefgroei kan veroorzaken.

Watertemperatuur

Het water is nog koud, zeker doordat de buitentemperatuur nog niet hoog is. Met het oefenen voor je scull 1 en het halen van je examen is het niet ongebruikelijk dat je in het water valt. Deel van het examen is namelijk ook dat je weer in de boot moet klimmen. Daarom is het erg belangrijk dat je altijd een set droge kleding en een handdoek mee neemt.

Hopelijk hebben wij jullie op deze manier voldoende geïnformeerd. Voor vragen kan je bij de instructeurs terecht.

Met sportieve groet,

De activiteiten commissie DRV’34’