Skip to content

Wat is roeien?

Roeien is voor iedereen

Of je nu tien jaar bent of 83, roeien is voor iedereen. Ga je graag in een eenpersoonsboot, de skiff, of liever met een ploeg het water op? Ben je recreatief ingesteld of meer op prestatie gericht? Er is voor ieder wat wils. Het enige wat je nodig hebt, is een zwemdiploma. Bij mooi weer of met wind en regen, het gevoel als je met je boot soepel door het water glijdt is niet te beschrijven, dat moet je ervaren!

Daarnaast train je met roeien al je spieren, maar de kans op blessures is klein omdat je lijf geen harde klappen of onverwachte draaiingen hoeft op te vangen. Roeien is een veilige sport voor alle leeftijden.

In het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen jeugdroeien en senior roeien. De leeftijdsgrens ligt op 18 jaar.

  • Voor de beide groepen zijn er diverse vormen van roeien:
  • Recreatief roeien
  • Toerroeien
  • Competitief roeien.
  • Wedstrijd roeien
DSC01090
DSC01007

Jeugdroeien

De jeugd wordt op een speelse manier opgeleid om de technische vaardigheden voor het roeien op te bouwen. Dit wordt vaak gedaan door het organiseren van speciale activiteiten en door in de zomer jeugdkampen te organiseren.

Recreatief roeien

Recreatief roeien is een ontspannen vorm van roeien waarbij je met oog voor de omgeving, in je eigen tempo, actief bezig bent.
Je kunt zelf bepalen of je met anderen een ploeg wilt vormen of je kiest ervoor om te roeien in een eenmansboot (een skiff). Hoeveel en hoe vaak je wil en kan trainen bepaal je zelf.

Toerroeien

Vind je het leuk om verschillende wateren te bevaren, neem dan op landelijke niveau deel aan de georganiseerde activiteiten zoals toerroeien en midweek roeien.
In Nederland worden vele toertochten georganiseerd. Je kan deelnemen aan tochten die door de diverse verenigingen in Nederland worden georganiseerd. Dit gebeurt het hele jaar door. 
Een uitgebreid overzicht van toertocht mogelijkheden is ook te vinden via Toer!

Wil je in het buitenland varen, dan zijn de KNRB-toertochten misschien iets voor jou. De KNRB organiseert het jaar rond toertochten in diverse landen. Dat kan op meren of stromend water (rivieren). Omdat de omstandigheden anders kunnen zijn dan in Nederland, zijn er mogelijk additionele vaardigheden vereist.

DSC01106

Lid worden

Als je ons enthousiasme deelt, en dat doe je, meld je dan aan als lid, donateur of sponsor. Of wil je misschien enkele proeflessen volgen?
Dat kan ook. Heb je nog vragen, neem dan contact met ons op.

DSC01262

Competitief roeien

Competitief roeien zijn roei ontmoetingen met een wedstrijd karakter. Deze roei ontmoetingen worden door het gehele jaar georganiseerd en variëren in afstanden van 500 meter tot 200 km.

De wedstrijden worden georganiseerd op open vaarwater en de boten starten meestal achter elkaar, De charme is dat de stuurman of -vrouw op een bochtig parcours alle kennis en kunde moet aanspreken om het traject in zo kort mogelijke tijd te doorlopen Bij deze ontmoetingen staat de ontspannen en ongedwongen sfeer voorop. Hoewel als je ambitieus bent, mag je er ook fanatiek tegen aangaan om je persoonlijke records neer te zetten.

Voor de jeugd zijn er korte baanwedstrijden regionaal georganiseerd door diverse roei verenigingen.

Wedstrijdroeien

Wedstrijdroeiers starten wedstrijden op nationaal of internationaal niveau. Deze wedstrijden gaan over 2000 meter en worden gehouden in boord-aan-boord races met maximaal zes ploegen tegelijk. De verschillen met het bovengenoemde competitief roeien is dat de afstand altijd 2 km is en er een klasseringssysteem aan de wedstrijden gebonden is. Bij een bepaald aantal overwinningen promoveer je naar een hogere roeiklasse. Er kan worden geroeid in verschillende boottypen.

Hoeveel je traint is afhankelijk van je ambitie en afhankelijk van je niveau. Dat kan een aantal keer in de week zijn maar ook dagelijks. Wedstrijdroeien kan in Nederland vanaf 15 jaar. 

Twee toproeiers van TeamNL zijn afkomstig uit het Drentse Dalen: Femke Paulis en Ilse Paulis. Ilse Paulis ,samen met haar roeipartners in het roeinummer lichte dames dubbel-twee, behaalde goud op de Olympische Spelen in 2016 en Europees kampioen in 2018.
Femke Paulis is tweede geworden op de WK onder de 23 jaar in Duisberg in september 2020 met het roeinummer dames dubbel vier.

 

https://youtu.be/pPbxqr9W4S4

DSC01258

Bedrijfsroeien

Bedrijfsroeien kan op verschillende niveaus, van recreatief tot fanatiek. Bij voldoende belangstelling kunnen bedrijven ook bij ons terecht oor begeleiding.

Roeiclinics kunnen worden georganiseerd voor een leuke en effectieve teambuildingsactiviteit. Waarom is bedrijfsroeien zo leuk? Roeien is een sport waarbij je aan je individuele techniek werkt terwijl je in een team functioneert. Iedereen heeft een aandeel in de boot. Deze samenwerking zorgt dat het onderlinge contact tussen verschillende medewerkers uit alle lagen van een bedrijf wordt versterkt. Bijkomend voordeel is dat roeien weinig blessuregevoelig is en dat je met de roeibeweging alle spiergroepen in het lichaam traint.

Fanatieke roeiers nemen het al jaren roeiend tegen elkaar op in het bedrijfsroeiklassement.